2010. november 13., szombat

Biró Réka: Don’t stop, finish it!



 Az olvadóbiztosító (elterjedt téves elnevezéssel biztosíték) olyan készülék, melynek elsődleges feladata az áramköri elemek (vezetékek, villamos motorok, elektronikai berendezések) védelme a túláramok és zárlati áramok káros hatása ellen, vagyis az áramkör megszakítása az erre a célra méretezett, vékony huzal kiolvadásával. Másodlagos feladatuk a névleges elektromos áramerősségüknél nem nagyobb áramok üzembiztos vezetése.

Kapcsold ki az agyam, nyomd meg a gombot, adj zárlatot, csapd be az ajtót, meríts le az elemem, duracell, rakj más számot, shuffle, vágd el a szálat, piros, zöld, piros, zöld, kék, fogd be a szád, kussolj, kuss, shut down, log off, sign out, lépj ki, stand by, close, exit, esc, x, windows-u-u, altF4, állj le, szállj ki, information, information, information. Houston we have a problem!

A pánik kétségbeesett rémület, amiben a menekülési kényszer felülbírálja a józan észt. A pánik gyakran bekövetkezik katakatasztrófahelyzetek során, és a hatása alá került személyek saját testi épségüket is veszélyeztethetik. A vészkijáratok tervezésénél és elhelyezésénél az építészek gyakran szimulált pánikhelyzet segítségével próbálják eldönteni, hogy valódi vészhelyzet esetén minél több pánikba esett ember hogyan juthat biztonságba.

Hárman indultak nekem. Jött a több helyen dolgozó, szüleinél élő nő, a dj-nek készülő férfi, a csalódott lázadó csaj, nyomták a szöveget, egymás szavába vágtak, dumáltak, dumáltak, osztották az észt. A biztosítékokról, az áramról, a ritmusról, a rángatózó testekről, a süket emberekről, a fullasztó melegről, a clubbokról, arról, hogy semmi értelme, a füstről, a zajról, az érdektelenségről, az unalomról, a nyomasztó információözönről, valamilyen életérzésről.

 Klick, klick, tovább, tovább, next page, turn the page.

A betétdaloknál rendesen felhúzták a volume-ot, szúrta is a fülem, mint a dücc-dücc helyeken, ahol esélyed sincs érteni, ha a melletted levő esetleg hozzádszólna, pont ilyen volt ez a pár dal is, recsegett a mikrofon, torzultak a hangok s ahogy lenni szokott, elkaptam egy-egy szót és értettem, amit érteni kellett. S mi az, hogy miért volt benne román szöveg is, hogy miért Andrea Esca-t emlegették s nem Győzikét? (A közönségtalálkozó fő kérdése.) Hát te ember, ha az 112-t hívod, nem románul mondod el, hogy mi a franc bajod van? Nem azt mondod az üzletben, hogy „un pachet de ţigări, vă rog”? Mi közünk nekünk Győzikéhez, Mónikához, s a halál tudja milyen celebekhez?

Tempo, rhythm, tempo, pulse, beat, beat them, jump, drum, base, step, stop, kill it, seek it, silence, error, error, get out, switch off, undo, shout, copy, paste, fuck, touch, delete, go, stop, don’t stop!

Ti hárman ott, ha elindultatok felém, gyertek is! Mi van, mi van, mi van? Come on! Nem elég, nem elég onnan pofázni, gyere és mond a képembe azt, ami van. 21 éves vagyok és tudom miről beszéltek, nyomja a fejem nekem is, nekem se kellene fülkészülék, ha kiszakadna a dobhártyám, tudom én is, hogy milyen a szarnak a szaga s tudom, hogy ti is tudjátok, látom az arcotokon a fintort, az undort, hallom a hangotokban, hogy felfordult nektek is már a gyomrotok, nektek se elég, nektek is elég s akkor miért hallgattok vele?    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése